Ha életmódváltásra adjuk a fejünket az első dolgunk (mivel a csapból is ez folyik) valószínűleg a kristálycukor száműzése lesz. Rendben, de mégis mivel helyettesítsük, ami lehetőleg egészséges és nulla kalóriás. Mára rengeteg féle édesítőszer létezik, nehéz is eligazodni közöttük, de most csak az ajánlott alternatívákat vesszük sorra. Lássuk csak!

Méz

A folyékony arany, ugyan nem kalóriamentes, de rengeteg ásványianyag és vitamin található meg benne. Kalcium, réz, mangán, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink tartalma igen magas, továbbá többféle B vitamin és C-vitamin is található benne, így mértékkel fogyasztva remek cukor helyettesítő lehet.

Yacon szirup

Ez az inkagumónak is nevezett növényből készített szirup vagy őrlemény magas rosttartalma és alacsony energiatartalma miatt lehet jó választás. Jótékony hatású a vércukorszintre, mivel gátolja az étkezések utáni hirtelen vércukor emelkedést, cukorbetegek is fogyaszthatják. Támogatja az emésztést, jó prebiotikum forrás.

Lukuma

Szintén egy természetes édesítőszer, egészen pontosan a Dél-Amerikában honos lucuma gyümölcsfa termésének szárításával és őrlésével készül. Ízre talán a mangóhoz hasonlít, béta karotinban és niacinban igen gazdag. Cukorbetegek szintén fogyaszthatják, mivel alacsony a glikémiás indexe. Hátránya, hogy mértékkel fogyasztható, mivel energiadús.

Stevia

Ismét egy dél-amerikai megoldás, a jázminpakóca leveléből állítják elő. Nagyon intenzív édes íze mellett, nem rontja a fogakat, kalóriamentes és nem okoz vércukorszint emelkedést, így cukorbetegeknek is megfelelő. Egyes vizsgálatok szerint jótékony hatással van a vérnyomásra és az érelmeszesedésre.

Eritrit

Egy természetes cukoralkohol. Kis mennyiségben előfordul gombában, dinnyében, szőlőben és az erjesztéssel készült ételekben pl. borban, sajtban. Kalóriamentes, glikémiás indexe nulla. Nem okoz fogszuvasodást, sem mivel a szájban található baktériumok nem tudják metabolizálni. Hátránya, hogy nagyobb mennyiségben hányingert, hasmenést okozhat.

Xilit

A nyírfacukrot, nevével ellentétben manapság főleg kukoricarostból állítják elő. Glikémiás indexe igen alacsony, lebontásához nincs szükség inzulinra, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Antibakteriális hatású, megelőzi a fogszuvasodást. Hátránya, hogy azért nem kalóriamentes, bár 60%-kal kevesebb található benne, mint a kristálycukorban, illetve hogy nagy mennyiségben hashajtó hatású.

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
0
    0
    Kosarad
    Kosarad üres