Életmódváltásunk következő lépése a fehér liszt száműzése mindennapjainkból. Félreértés ne essék, nagyon is szükségünk van gabonafélékre, de inkább valamilyen teljes értékű formában. Válasszunk magas rosttartalmú liszteket, melyek jobban telítenek, jó hatással vannak emésztésünkre és vércukorszintünkre. Lássuk, melyek ezek!
Búzaőrlemény, de tartalmazza a héjat, magbelsőt és csírát is, ezért beltartalmi értékei lényegesen magasabbak, mint fehér társáé. Glikémiás indexe alacsony, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A legjobb választás a teljes kiőrlésű tönköly liszt, mivel hatszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a sima étkezési búza, továbbá vegyszermentesen termeszthető.
Szintén búzából készül, de a legfontosabb különbség, hogy a búzaszemeket nem őrlik, hanem darálják. Tartalmazz a héjat, magbelsőt és a csírát is, ezzel együtt minden értékes ásványi anyagot és vitamint is. Magas sikér tartalma miatt teljes mértékben alkalmas a fehérliszt helyettesítésére, így kenyér, zsemle, kelt tészták, palacsinták készítésére is.
Érdemes a teljeskiőrlésű változatát választani. Tápanyagtartalma igen magas, ám sikértartalma alacsony, így teljes mértékben nem alkalmas a fehérliszt helyettesítésére, inkább csak valamilyen keverékben, maximum 30%-os arányban. Íze erőteljes, a vizet jobban magába zárja, ezáltal a rozslisztből készült termékek tovább maradnak frissek.
Gyártási technológiában van köztük különbség, de tápértékük nagyon hasonló. Ízre talán a zabliszt hasonlít a legjobban a fehérliszthez, ám teljesen sikérmentes (gluténmentes), tehát mindenképpen ki kell egészíteni más liszt típussal vagy búzasikérrel. Lassan szívódik fel, béta glükán tartalmának köszönhetően jó választás lehet magas koleszterinszinttel küzdőknek. Remek diétás palacsinta készíthető belőle.
Készítése során a lenmagból először hidegen kipréselik az olajat, ezután finom lisztté őrlik. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3-at is, a lenmag az omega-3 második legfontosabb növényi forrása, ami megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is, gátolja a vérrögök kialakulását, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. Sokféleképpen felhasználható, sűríthetünk is vele, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot tud felvenni.
A mandulaliszt is sajtolásos eljárással készül. A zsírtalanított mandulaliszt 30 %-kal magasabb beltartalmi értékű, mint a sima őrölt mandula, nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostot. Rendkívül magas a fehérjetartalma és ezért a vegetáriánus és a vegán étrend nagyszerű alapanyaga is lehet. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő képességének köszönhetően sűríthetjük is vele ételeinket. Nem tartalmaz glutént, így a belőle készült lisztet gluténérzékenyek is bátran használhatják.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.
Monday – Friday:
07:00 – 21:00
Saturday:
07:00 – 16:00
Sunday Closed